இராமதேவர் கருக்கிடை சூத்திரம்

Metadata

License

Alternative Title

Irāmatēvar Karu Kiṭai Cūttiram

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

End of 19th century.

Era

19th century CE

Language

Script

Description

The manuscript, consists in a text whose the palm leaves are numbered from 1 to 67. The manuscript is in excellent condition. The text, entitled Irāmatēvar Karu Kiṭai Cūttiram, deals with preparation of medicines. The preparations, essentially complex, which are mentioned are : Cavukkāra kuṟu, Cavukāra vaḻalai, Muppu vaḻalai, Kuṟu vaḻalai, Raca centūram, Aṣṭa loka centūram, Kānta centūram, Ayakānta centūram, Veṭiyuppu ceyanīr, Navacāra cuṉṉam, Cāra cuṉṉam, Turicu cuṉṉam, Meḻuku cuṉṉam, Tāmpira cuṉṉam, Tālaka cuṉṉam, Kānta kiṇṇam, Ayacempu, Kaṟiyuppu kaṭṭu, Cāti liṅka kaṭṭu, Māl tēvi kaṭṭu, Karuvaṅka kaṭṭu, Kalluppu tailam, Raca paṟpam, Kantaka meḻuku, Pācāṇa meḻuku, Pācāṇam katta ceyanīr, Raca pataṅkam, Lavaṇa trāvakam, Ayacempu, and Taṅka cempu. The text explains some iatrochemical processes that use vaḻalai (Fuller' earth) and cuṉṉam (white alcaline medicine based on metal or metallic salts) and also a formula based on Kaluppu tailam and racam. The text lists plants used in the process of medicinal preparations : Pēy kaṭalai, Poṟ cīntil, Nal ārai, Poṉṉām kāṇi, Aḻu kaṇṇi, Toḻukaṇṇi, Veṇ karantai and Civaṉār vempu.

Description in Tamil

1 முதல் 67 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளை உடைய ஒரு நூலால் ஆனது இந்த சுவடி இந்த சுவடி மிகவும் நல்ல நிலையில் உள்ளது.இராம தேவர் கருக்கிடை சூத்திரம் என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல் மருந்து செய்முறைகளை பற்றி கூறுகிறது.இந்நூலில் சில கடினமான மருந்துகளின் செய்முறைகள் கூறப்பட்டுள்ளது, அவற்றின் பெயர்கள் : சவுகார குரு, சவுகார வழலை, முப்பு வழலை, குரு வழலை, ரச செந்தூரம், அஷ்ட லோக செந்தூரம், காந்த செந்தூரம், அயகாந்த செந்தூரம், வெடிப்பு செயநீர், நவச்சார சுண்ணம், மெழுகு சுண்ணம், தாமிரசுண்ணம், தாளகசுண்ணம், சார சுண்ணம், துருசு சுண்ணம், காந்த கிண்ணம், அயசெம்பு, கறியுப்பு கட்டு, சாதி லிங்க கட்டு, மால் தேவி கட்டு, கருவங்க கட்டு, கல்லுப்பு தைலம், ரச பற்பம், கந்தக மெழுகு, பாசான மெழுகு, பாசானம் கட்ட செயநீர், ரச பதங்கம், லவண திராவகம் மற்றும் தங்க செம்பு ஆகும்.மேலும் மருந்து செய்ய பயன்படும் சில மூலிகைகளின் பெயர்களும் கூறப்பட்டுள்ளன, அவை : பேய் கற்றாழை, பொற் சீந்தில், நல்ஆரை, பொன்னாம்காணி, அழுகன்னி, தொழுகண்ணி, வெண் கரந்தை மற்றும் சிவனார் வேம்பு ஆகும்

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 34,5cm x 3,4cm. The text is numbered in Tamil and Arab from 1 to 65. Each leaf contain 14 lines. The leaf 6 is doubled there is a blank leaf. The manuscript is in excellent condition.
The manuscript contains 67 palm leaves of 12 to 14 lines, with two wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The manuscript was collected by Mohana Raj's father, Taṅkaiyā vaittiyar, who expired in 1989.

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS20

Extent of Digital Material

138 TIFF images; size of the file : 4,21 Gb.

Date Modified

2015-08-28

Key

eap810_000075

Reuse

License

Cite as

இராமதேவர் கருக்கிடை சூத்திரம், in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on February, 5th 2025, https://ifp.inist.fr/s/manuscripts/item/369395