குறிப்பிடபடவில்லை (மருந்து செய்முறைகள்)

Metadata

License

Alternative Title

No title (preparations of medicines)

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Prose
Verses

Date of Original Material

End of 19th century.

Era

19th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is composed of a text of 77 palm leaves numbered from 1 to 90. The text is incomplete as 13 leaves are missing. The condition of the manuscript is relatively good although weakened by fungus; some leaves are broken or damaged by larvae. The entire text focuses on formulation of medicines. The formulations described are : Kukkuṭāti kacāyam, Vācāti kacāyam and Kōḻikuñcu kacāyam; Elāti cūraṇam and Muntiriṅkā cūraṇam; Cuṇṭai vaṟṟal pōṭi, Muṭṭai vāṟṟu and Palpōṭi; Viyākkarāti ney, Kukkil titta ney, Pañca kaliyāṇi kiṟutam, Malli mātaļa kirutam, Nellikāy kirutam and Pañca kaviya kirutam; Āmaṇaku eṇṇai; Periya lāṭcāti tailam, Karuñcūrai tailam, Kukkuṭāti tailam and Nuḷḷi vēr tailam; Vilvāti lēkiyam, Vācāti lēkiyam, Aval lēkiyam, Kaṟparācāṅka lēkiyam, Kaṭukkāy lēkiyam and Utiralāti lēkiyam; Aṉṉapeti kuḻampu, Viṣa kuḻampu and Teṅkāy kuḻampu; Caravāṅka māttirai, Kapa kulāntakaṉ kuḷikai and Karukkuvāy kuḷikai; Kantaka paṟpam; and raca kaṟpūra centūram and Aṉṉapeti centūram.
The text describes as well some medicines and medicinal categories by indicating their medical use : a medicine (Āṉai coṟi) recommended for a skin disease characterized by roughness with intense itching; a tuvālai, a rubbing or smearing medicament and a tailam (oil) for āntiram (rectal proplapse); kuḻampu (semi liquid medicinal preparations) for dysentry and lip cracks (utaṭu veṭippu); eṇṇey (oils) for ear ache (kātu vali), pitta and vāta diseases, sinusitis (pīṉicam); ney (medicated butters) for flatulency of the uterus in pregnant women (kaṟppa vāyu), dysentery (kirāṇam), kaṇai (a kind of atrophy in children due to rickets) and polio myelitis (iỊampiḷḷai vātam); a kacāyam (decoction) applied on head for treating insanity; a centūram (red calcinated medicine composed of metals or minerals) for discharge of pus in ears (cīḻ kātu) and periodical fever (māṟal curam); a taḷam, red paste made of powdered plants mixed with animal blood applied on the scalp for the treatment of headache; naciyam, nasal drops; oṟṟal (fomentation); and remedies for corn foot (kālil āṇi) and acute pain (tuḷḷaḷ vāṟṟu).

Description in Tamil

இந்த சுவடி 1 முதல் 77 வரை எண் கொண்ட 90 ஓலைகளை உடைய நூலாகும்.இந்நூலில் 13 ஓலைகள் காணப்படவில்லை, இது ஒரு முழுமை இல்லா நூலாகும்.இந்த கட்டில் சில ஓலைகள் பூஞ்சை காளானாலும், சில ஓலைகள் உடைந்தும் அல்லது கரையானால் பாதிக்க பட்டும் உள்ளன.ஆனாலும் இது நல் நிலையில் உள்ள ஒரு சுவடியாகும்.இந்த முழு நூலுமே மருந்து செய்முறைகளை பற்றி விளக்குகிறது.இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள மருந்து செய்முறைகள் பின்வருமாறு : குக்குடாதி கஷாயம், வாசாதி கஷாயம், கோழி குஞ்சு கஷாயம், வியாக்கிராதி நெய், குக்கில் தித்த நெய், பஞ்ச கல்யாணி கிருதம், மல்லி மாதள கிருதம், நெல்லிக்காய் கிருதம், பஞ்ச கவ்விய கிருதம், ஆமணக்கு எண்ணெய், பெரிய லாட்சாதி தைலம், கருஞ்சூரை தைலம், குக்குடாதி தைலம், நுள்ளி வேர் தைலம், வில்வாதி லேகியம், வாசாதி லேகியம், அவல் லேகியம், கற்பராசாங்க லேகியம், கடுக்காய் லேகியம், உதிரலாதி லேகியம், அன்னபேதி குழம்பு, விஷ குழம்பு, தேங்காய் குழம்பு, சர்வாங்க மாத்திரை, கப குலாந்தகன் குளிகை, கருக்குவாய் குளிகை, ஏலாதி சூரணம், முந்திரிங்கா சூரணம், சுண்டை வற்றல் பொடி, கந்தக பற்பம், ரச கற்பூர செந்தூரம், அன்னபேதி செந்தூரம், முட்டை வாற்று மற்றும் பற்பொடி
மேலும் சில நோய்நிலைகளுக்கான மருந்துகளையும் கூறுகிறது.அவ : ஆனை சொறிக்கு மருந்து, ஆந்திர வாயுவுக்கு துவாலை மற்றும் தைலம், தலைவலிக்கு தளம் மற்றும் நசியம், துவாலை மாற மருந்து, உதடு வெடிப்பு மற்றும் கழிச்சலுக்கு குழம்பு, பித்தத்துக்கு மருந்து, சீழ் காதுக்கு எண்ணெய், பீநிசத்துக்கு எண்ணெய், வாதத்துக்கு எண்ணெய், இளம்பிள்ளை வாதத்துக்கு நெய், காலில் ஆணிக்கு மருந்து, துள்ளலுக்கு வாற்று, பைத்தியத்துக்கு தளம் மற்றும் கஷாயம், மாறல் சுரத்துக்கு செந்தூரம் ஆகும்

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 28,4cm x 3,5cm. The text is numbered in Tamil and Arab from 1 to 90. 13 leaves are missing (10; 16; 17; 19, 25; 26, 28; 30; 62 to 66). The manuscript is slighly damaged by fungus and larvae : the first 5 leaves and leaves 27 and 41 are broken.
The manuscript contains 77 palm leaves, without wooden boards.There are 12 to 14 lines per leaf.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The manuscript was collected by Mohana Raj's father, Taṅkaiyā vaittiyar, who expired in 1989.

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS22

Extent of Digital Material

155 TIFF images; size of the file : 4,70 Gb.

Date Modified

2015-10-26

Key

eap810_000077

Reuse

License

Cite as

குறிப்பிடபடவில்லை (மருந்து செய்முறைகள்), in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on February, 5th 2025, https://ifp.inist.fr/s/manuscripts/item/369397