வைத்திய சூத்திரம்- 600

Metadata

License

Alternative Title

Akattiyar Vaittiya cūttiram- 600

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

Early 20th century.

Era

20th century CE

Language

Script

Description

The manuscript contains a text of 600 verses written on 136 palm leaves numbered from 1 to 136. It is in excellent condition. The text, entitled Vaittiya cūttira-600 and attributed to Akattiyar, is complete. The text deals with preparation of medicines. The names of those mentioned in this text are : Vaḻalai mārkkam; Veļļi paṟpam, Muttu paṟpam, Pavaļa paṟpam, Vaṅka paṟpam, Mūlikai vaṅka paṟpam, Raca kaṟpūrāti paṟpam and Uppu paṟpam for vāta diseases; Apraka centūram, Pūpati centūram, Aya maṇṭūra centūram, Raca centūram, Tāḷaka centūram, Kānta centūram and Caṭātāra centūram for treating menorrrahagia (perumpāṭu); Kālāṉanta kauri pataṅkam and Nīlakaṇṭa vālai pataṅkam; Cintāmaṇi kuļikai and Kāmakecari kuļikai; Paraṇi māttirai, Āṇanta vairavaṉ māttirai and Mataṇa kāmecuvara māttirai; Kaṟpūrāti kuḻampu, Cavukkāra kuḻampu and a kuḻampu for vali aintu (five types of convulsions); Mēka rācāṅka tailam, Makā cantaṇāti tailam, Ruttirāṇka tailam and Viṣamuṣṭi tailam for reducing pain (vali); ney for vāyu disorders; Liṇka kaṭṭi; Mēkatukku cūraņam and Kaṟiyuppu cūraņam; Kāma kēcari lēkiyam and Amirta cañcīvi lēkiyam.

Description in Tamil

இந்த சுவடி 1 முதல் 136 வரை எண் கொண்ட, மொத்தம் 136 ஓலைகளை கொண்ட நூலாகும்.இந்நூலில் 600 விருத்தங்கள் உள்ளன.இது நல்ல நிலையில் உள்ள ஒரு சுவடியாகும்.வைத்திய சூத்திரம்-600 என்னும் இந்நூல் அகத்தியரால் எழுதப்பட்ட ஒரு முழுமை இல்லா நூலாகும்.
இந்நூல் மருந்து செய்முறைகளை விளக்குகிறது.அம்மருந்துகளின் பெயர்கள் : வழலை மார்க்கம், வெள்ளி பற்பம், முத்து பற்பம், பவள பற்பம், வங்க பற்பம், மூலிகை வங்க பற்பம், கற்பூராதி பற்பம், வாயுவுக்கு உப்பு பற்பம், அப்பிரக செந்தூரம், பூபதி செந்தூரம், அய மண்டூர செந்தூரம், ரச செந்தூரம், தாளக செந்தூரம், காந்த செந்தூரம், பெரும்பாட்டுக்கு சடாதார செந்தூரம், காலானந்த கௌரி பதங்கம், நீலகண்ட வாலை பதங்கம், சிந்தாமணி குளிகை, காமகேசரி குளிகை, பரணி மாத்திரை, ஆனந்த வைரவன் மாத்திரை, மதன காமேஸ்வர மாத்திரை, கற்பூராதி குழம்பு, சவுக்கார குழம்பு, வலி ஐந்துக்கும் குழம்பு, மேக ரசாங்க தைலம், மஹா சந்தனாதி தைலம், ருத்திராங்க தைலம், வலிக்கு விஷமுஷ்டி தைலம், வாய்வுக்கு நெய், லிங்க கட்டி, மேகத்துக்கு சூரணம், கரியுப்பு சூரணம், காம கேசரி லேகியம் மற்றும் அமிர்த சஞ்சீவி லேகியம்

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 30,8cm x 3,6cm. The text is numbered in Tamil and Arab from 1 to 136. . The manuscript is complete and in excellent condition.
The manuscript contains 136 palm leaves, with two wooden boards.There are 14 to 16 lines per leaf.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The manuscript was collected by Mohana Raj's father, Taṅkaiyā vaittiyar, who expired in 1989.

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS23

Extent of Digital Material

277 TIFF images; size of the file : 8,41 Gb.

Date Modified

2015-10-27

Key

eap810_000078

Reuse

License

Cite as

வைத்திய சூத்திரம்- 600, in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on February, 5th 2025, https://ifp.inist.fr/s/manuscripts/item/369398