அணுபவ மருத்துவம்

Metadata

License

Alternative Title

No title (preparations of medicines)

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Prose
Verses

Date of Original Material

Early 20th century.

Era

20th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is composed of a text of 87 palm leaves which is complete. The text, attributed to Akattiyar, is written both in verses and prose. The manuscript is in excellent condition.
The text concerns the preparation of medicines : Kantaka cūraṇam and Tāḷicapattiri cūraṇam; Vacavu eṇṇey, Rāca eṇṇey and Cātikāy eṇṇey; Pīṉica tailam, Carvāṅka tailam, Cīraka tailam, Cāmpirāṇi tailam, Poṉṉāvārai tailam and Kukkuṭa tailam; Veṉkuṅkiliya paṟpam, Vaṅka paṟpam, Tālaka paṟpam, Raca paṟpam, Karuvaṅka paṟpam, Kantaka paṟpam, Cavvīra paṟpam, Ciṅki paṟpam and Nāka tāli paṟpam; Mātuḷai paḻam lēkiyam, Uṭumpu lēkiyam, Kūḻpāṇṭa lēkiyam, Karicālai lēkiyam and Kōtumai lēkiyam; Mārkaṇṭēya meḻuku, Vāṉ meḻuku, Kaṉaka liṅka meḻuku and Akattiyar kuḻampu; Paccai kaṟpūra māttirai, Navalōka māttirai, Kaṭukurōkiṇi māttirai, Kaṭṭuvāti māttirai, Rāmapāṉa māttirai and Āṉanta vāyu māttirai; Aticāra kuḷikai; Iliṅka centūram, Pañcapāṣāṅka centūram and Caṇṭamāruta centūram; Racakaṟpūra kaṭṭu and Iraca kaṭṭu; Amirta kaṟpam; and Tāmpūrāti.
The text mentions as well categories of medicines for treating diseases : a pōṭi (powder of a dried plant) for diarahoea (pēti), a kaḷimpu (ointment) for lymph enlargement in groin region (araiyāppu), cūraṇaṅkaḷ (dried plant powders) for gastric ulcer (kuṉmam), tuberculosis (kācam eṭṭu), female infertility (peṉ malaṭu), fistula (pavutiram), hernia (aṇṭavāttam), child indigestion (māntam), renal calculus (kallaṭaippu), stricture urethra (catai aṭaippu) and piles (mūlam), medicated oils (tailam) recommended for menorrahagia (perumpāṭu), eczema (karappāṉ), sinusitis (pīnicam), skin diseases (kuṭṭam), delirium (caṉṉi), inflammations (vīkkam), anuria (nīr iḷakkam) and against pitta diseases, a eṇṇey (medicated oil) for treating enlargement of lymph node in neck region (kaṇṭamālai) and a talam (paste composed of blood and cūraṇam applied on the scalp) for reducing pitta diseases.
Other medicaments are also specified for treating delirium (caṉṉi), oliguria (nīraṭaippu), skin disease (kuṭṭam), vomiting with diarrhoea (vānti pēti), and poisons (viṣam).In addition, the text presents the purification process (cutti) of some inorganic ingredients such as lead (karuvaṅkam) and tin (veḷḷiyam).

Description in Tamil

இந்த சுவடி 87 ஓலைகளை கொண்ட ஒரு முழுமையான நூலாகும்.இந்நூல் விருத்தம் மற்றும் உரைநடையிலும் அகத்தியரால் எழுதப்பட்ட ஒரு நூலாகும்.இந்த சுவடி மிகவும் நல்ல நிலையில் உள்ளது.
இந்நூல் மருந்துகளின் செய்முறைகளை பற்றி கூறுகிறது.இதில் கூறப்பட்டுள்ள மருந்துகளின் பெயர்கள் : கந்தக சூரணம், தாளிசபத்திரி சூரணம், வசவு எண்ணெய், ரச எண்ணெய், சாதிக்காய் எண்ணெய், பீனிச தைலம், சர்வாங்க தைலம், சீரக தைலம், சாம்பிராணி தைலம், பொன்னாவாரை தைலம், குக்குட தைலம், வெண்குங்கிலிய பற்பம், வங்க பற்பம், தாளக பற்பம், ரச பற்பம், கருவங்க பற்பம், கந்தக பற்பம், சவ்வீர பற்பம், சிங்கி பற்பம், நாக தாளி பற்பம், மாதுளை பழம் லேகியம், உடும்பு லேகியம், கூழ்பாண்ட லேகியம், கரிசாலை லேகியம், கோதுமை லேகியம், மார்கண்டேய மெழுகு, வான் மெழுகு, கனக லிங்க மெழுகு, அகத்தியர் குழம்பு, பச்சை கற்பூர மாத்திரை, நவலோக மாத்திரை, கடுகரோகினி மாத்திரை, கட்டுவாதி மாத்திரை, ராமபான மாத்திரை, ஆனந்த வாயு மாத்திரை, அதிசார குளிகை, லிங்க செந்தூரம், பஞ்சபாஷாங்க செந்தூரம், சண்டமாருத செந்தூரம், ரசகற்பூர கட்டு, ரச கட்டு, அமிர்த கற்பம் மற்றும் தாம்பிராதி
மேலும் சில நோய் நிலைகளுக்கு மருந்துகள் கூறப்பட்டுள்ளன.அவை- பேதிக்கு பொடி, அறையாப்புக்கு களிம்பு, குன்மத்துக்கு சூரணங்கள், காசம் எட்டுக்கும் மருந்து, பெண் மலடுக்கு மருந்து, அண்டவாதம் மற்றும் பவுத்திரத்துக்கு மருந்து, மாந்ததுக்கு மருந்து, கல்லடைப்பு, சதை அடைப்புக்கு மருந்து, மூலத்துக்கு மருந்து, பெரும்பாடுக்கு எண்ணெய், கரப்பான், பீனிசம், குட்டதுக்கு மருந்து, சன்னி, நீர் இளக்கம், மற்றும் பித்தத்துக்கு மருந்து, கண்டமாலைக்கு எண்ணெய் மற்றும் பித்தத்துக்கு தளம் ஆகும்.
மேலும் கீழ்காணும் நோய்களுக்கு மருந்தும் கூறப்பட்டுள்ளது.அவை- சன்னி, நீர் அடைப்பு, குட்டம், வாந்தி பேதி, விஷம், கருவங்கம் மற்றும் வெள்ளீயம் சுத்தி பற்றியும் கூறப்பட்டுள்ளது

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 22,5cm x 3,5cm. The text is numbered in Tamil and Arab from 1 to 87. The manuscript is in excellent condition. It is complete and includes 3 aditional palm leaves : one, placed at the beginning, indicating the title; one, numbered 81, after leaf 81; and one, placed at the end.
The manuscript contains 90 palm leaves, with two wooden boards. There are 18 lines per leaf.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The manuscript was collected by Mohana Raj's father, Taṅkaiyā vaittiyar, who expired in 1989.

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS25

Extent of Digital Material

186 TIFF images; size of the file : 5,65 Gb.

Date Modified

2015-01-11

Key

eap810_000080

Reuse

License

Cite as

அணுபவ மருத்துவம், in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on February, 5th 2025, https://ifp.inist.fr/s/manuscripts/item/369400