செந்தூரம்- 600

Metadata

License

Alternative Title

Centūram- 600

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

End of 19th century.

Era

19th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is composed of a text by Akattiyar entitled Centuram-800. The text, written in verses, is made of palm leaves numbered from 1 to 70; it is complete. The manuscript. It is in excellent condition but as it was very affected by fungus before its cleaning, it is fragile.
The text describes in details the preparation of various categories of medicines, among them numerous use iatrochemical processes. The medicinal formulations mentioned in this text are : Amukkarā cūraṇam and Elāty cūraṇam, Paṭṭai cūraṇam, Kalluppu paṟpam, Tāḷaka paṟpam, Veḷḷiya paṟpam, Navācāra paṟpam, Raca paṟpam and Koḻi atti paṟpam; Nāka centūram, Tāmpira centūram, Liṅka centūram, Kānta centūram, Kārīya centūram, Veḷvaṅka centūram and Maṇṭūra centūram; Liṅka kaṭṭu; Pēti māttirai, Cintāmaṇi māttirai and Rāmapāṇa māttirai, Aya māttirai, Cañcīvi māttirai and Pācāṇa māttirai; Cāti liṅka kuḷikai, Maṇṭūra kuḷikai, Atti curatirku kuḷikai, Āṉanta vairavaṉ kuḷikai, Raca kuḷikai, Kastūrāti kuḷikai and Cañcīvi kuḷikai; Paṭṭai cūraṇam, Kāya kuḻampu, Muyal ney; Amaṇakku eṇṇey; Kaṇṭāti lēkiyam and Tēnkāy lēkiyam.
Additionally, the text mentions remedies for treating specific diseases, such as a decoction for fever (curatukku kacāyam); a electuary (lēkiyam) and tablets (māttirai) for treating dysentery (kirāṇi); a medicated ghī (ney) and an oil (tailam) for treating diseases caused by pitta imbalance; medicated oils (eṇṇey) against scrotal swelling (āntira vātam), blurred vision (kaṇ pukaiccal) and for treating symptoms similar to those of the Parkinson disease (naṭukku vātam); medicated fumes for treating piles (mūlattukku pukai); pills (kuḷikai) for increasing rigour (kuḷir), and for reducing a type of fever (atti curam); a kuḻampu (semi-liquid medicine) against hiccup (vikkal), and lastly, a formula for treating tonsillitis (uṇṇāku vaḷarci).

Description in Tamil

அகத்தியர் இயற்றிய செந்தூரம்- 800 என்ற தலைப்புடைய நூலால் ஆனது இந்த சுவடி.விருத்தம் வடிவில் எழுதப்பட்டுள்ள இந்த நூல் 1 முதல் 70 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளை கொண்டது; இது முழுமையானது.இது நல்ல நிலையில் உள்ள ஒரு சுவடியாகும்.ஆனால் இதை சுத்தபடுதுவதற்க்கு முன்பு இது பூஞ்சை காளானால் பாதிக்க பட்டதாகவும், எளிதில் உடைய கூடியதாகவும் இருந்தது
இந்நூல் பல்வேறு வகையான மருந்து செய்முறைகளை பற்றி விரிவாக கூறுகிறது.இந்நூல் மருந்து செய்முறைகள் பற்றி விரிவாக கூறுகிறது.இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள மருந்துகளின் பெயர்கள் : கல்லுப்பு பற்பம், தாளக பற்பம், வெள்ளீய பற்பம், நவாசார பற்பம், ரச பற்பம், கோழி அத்தி பற்பம், நாக செந்தூரம், தாமிர செந்தூரம், லிங்க செந்தூரம், காந்த செந்தூரம், காரீய செந்தூரம், வெள்வங்க செந்தூரம், மண்டூர செந்தூரம், லிங்க கட்டு, பேதி மாத்திரை, சிந்தாமணி மாத்திரை, ராம பான மாத்திரை, அய மாத்திரை, சஞ்சீவி மாத்திரை, பாசாண மாத்திரை, சாதி லிங்க குளிகை, மண்டூர குளிகை, அத்தி சுரத்திற்கு குளிகை, ஆனந்த வைரவன் குளிகை, ரச குளிகை, கஸ்தூராதிகுளிகை, சஞ்சீவி குளிகை, பட்டை சூரணம், அமுக்கர சூரணம், ஏலாதி சூரணம், காய குழம்பு, முயல் நெய், கந்தாதி லேகியம் மற்றும் தேங்காய் லேகியம்
சில நோய் நிலைகளுக்கு சில மருந்துகள் கூறப்பட்டுள்ளன, அந்நோய் நிலைகள் பின்வருமாறு : கிராணிக்கு லேகியம், பித்தத்துக்கு நெய் மற்றும் தைலம், ஆந்திர வாதத்துக்கு ஆமணக்கு எண்ணெய், நடுக்கு வாதத்துக்கு எண்ணெய், கண் புகைச்சலுக்கு எண்ணெய், உண்ணாக்கு வளர்ச்சிக்கு மருந்து, சுரத்திற்கு கஷாயம், மூலத்துக்கு புகை, கிராணிக்கு மாத்திரை, குளிருக்கு குளிகை, விக்கலுக்கு குழம்பு

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 30,5cm x 3,9cm. The manuscript is composed of leaves numbered from 1 to 70 in Tamil and in Arab numerals and of two leaves : one with the title at the beginning of the text, and the second, at the end, blank. It is complete and in excellent condition but weakened by attack by fungus; many leaves were sticked by fungus.
The manuscript contains 70 palm leaves, with two wooden boards. There are 20 lines per leaf.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The manuscript was collected by Mohana Raj's father, Taṅkaiyā vaittiyar, who expired in 1989.

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS32

Extent of Digital Material

149 TIFF images; size of the file : 4,52 Gb.

Date Modified

2015-05-11

Key

eap810_000087

Reuse

License

Cite as

செந்தூரம்- 600, in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on February, 5th 2025, https://ifp.inist.fr/s/manuscripts/item/369407