நூல் 1 : அகத்தியர்-150 நூல் 2 : நாடி நிலை நூல் 3 : சுர நூல் நூல் 4 : சன்னி நூல் நூல் 5 : வாத நிதானம் நூல் 6 : மருந்து செய்முறைகள்

Metadata

License

Alternative Title

Text 1 : Akattiyar- 150
Text 2 : Nāṭi Nilai
Text 3 : Cura Nūl
Text 4 : Caṉṉi Nūl
Text 5 : Vāta Nitāṉam
Text 6 : No title (preparations of medicines)

Author

Akattiyar
Anonymous

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Prose
Verses

Date of Original Material

Middle of 19th century.

Era

19th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is composed of five texts which deal with medical matter. It contains 132 palm leaves. It is in good condition, slightly damaged by larvae.
Text 1 - The text has 23 palm leaves numbered from 1 to 29; the leaves 4-10 are missing. It describes preparations of medicines, notably : Ulōka paṟpam and Taṅka paṟpam; Ulōka centūram, Kānta centūram, Kārīya centūram, Tāmpira centūram and Veḷḷi centūram; Aṣṭa vakai; Cēntura māttirai; Kaṭukāy lēkiyam, Nellikkāy lēkiyam, Tānṟikkāy lēkiyam, Miḷaku lēkiyam, Tipilli lēkiyam, Veḷḷuḷḷi lēkiyam, Kaṭuku lēkiyam, Ventaya lēkiyam, Oma lēkiyam and Peruṅkāya lēkiyam.
Additionally, the text provides information on dietary regimen (pattiya vakai) and on adjuvant for increasing the potency of remedies (aṉupāṉam), as well as on some book related to the siddha medical knowledge.
Text 2- The text, entitled Nāṭi Nilai, is constituted of palm leaves numbered from 1 to 43; it is incomplete. It describes the three pulses (vāta, pitta, cettuma nāṭi) provides information for the practice of pulse reading : the different states of pulse (nāṭi nilai), notably that of the ten types of pulse (taca nāṭi nilai), the state of pulse from the sunrise (utayam mutal naṭi naṭai), and the state of pulse in case of disease (viyāti varum nāṭi nilai) such as fever caused by pitta (pitta curam), fevers (cura nōykaḷ) and fatal fevers (acāttiya curam), delirium (caṉṉi) and dysentery (aticāram). The text approaches various topics, among them state of five gross elements (pañca pūtaṅkaḷ), the state of ten types of gases in the body (taca vāyu nilai), the diseases caused by karma inherited from the previous lives (karma noykaḷ). Lastly, it explains the ideal qualities of the siddha practitioner (vaittiya kuṇam).
Text 3- The text, entitled Cura Nūl, consists in 10 palm leaves numbered from 44 to 54; it is incomplete. This text deals with types of fever whose this part of the text describes specifically : vāta curam, pitta curam, cileṟpaṉa curam, tōca curam, asti curam, aticāra curam, pūta curam, cīta curam and caṉṉi pāta curam.
Text 4- The text, entitled Caṉṉi Nūl, is formed by palm leaves numbered from 55 to 64; it is incomplete. This text describes the types of delirium (caṉṉi), among them cantika caṉṉi, tāntirika caṉṉi, karṇika caṉṉi, ruttirāṅka caṉṉi, antaka caṉṉi, viṣa caṉṉi and cītāṅka caṉṉi.
Text 5- The text, entitled Vāta Nitāṉam, is composed of palm leaves numbered from 65 to 89; it is complete. It describes the types of vāta diseases, namely : karatampa vātam, pūcu vātam, kālāñca vātam, narittalai vātam, kūṉi vātam, cevi vātam, pakka vātam, pucu vātam, kāri vātam, acāttiya vātam, taṇu vātam, kuṭal vātam and kapāla vātam.
Text 6- This text consists of 18 palm leaves numbered from 90 to 108; it is complete. This text deals with formulation of medicines and describes some medicines recommended for treating diseases such as external ulcers (piḷavai), ascites (makōtaram), venereal diseases (piṟa mēkam), urinary fistula (pavutiram) and urinary tract infections (mēkam), as well as nīrāmpal, a disease not identified.

Description in Tamil

இந்த சுவடியில் 5 நூல்கள் உள்ளன.அனைத்தும் மருந்து செய்முறைகளை பற்றியது.இதில் 132 ஓலைகள் உள்ளன, அவை நல்ல நிலையில் உள்ளன, சில இடங்களில் மட்டும் கரையானால் சேதபடுத்தப்பட்டு உள்ளன.
நூல் 1- 1 முதல் 29 வரை எண் கொண்ட 23 ஓலைகளை கொண்டது இந்த நூல்.4- 10 வரை உள்ளவை காணப்படவில்லை.இந்நூல் மருந்து செய்முறைகள் பற்றி விரிவாக கூறுகிறது.இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள மருந்துகளின் பெயர்கள் : உலோக பற்பம், உலோக செந்தூரம், காந்த செந்தூரம், காரீய செந்தூரம், தாமிர செந்தூரம், வெள்ளி செந்தூரம், தங்க பற்பம், அஷ்ட வகை, செந்தூர மாத்திரை, கடுக்காய் லேகியம், நெல்லிக்காய் லேகியம், தான்றிக்காய் லேகியம், மிளகு லேகியம், திப்பிலி லேகியம், வெளுள்ளி லேகியம், கடுகு லேகியம், வெந்தய லேகியம், ஓம லேகியம் மற்றும் பெருங்காய லேகியம்
மேலும் பத்திய வகை, மருந்துகளுக்கு அனுபானம், நூல் விபரம், சூட்ச கர்மம் பற்றியும் கூறப்பட்டுள்ளது
நூல் 2- நாடி நிலை என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல், 1 முதல் 43 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளால் ஆனது.இந்நூல் நாடி நிலைகளை பற்றி விளக்குகிறது.நாடி நிலை, வைத்தியன் குணம், கர்ம நோய்கள், உதயம் முதல் நாடி நடை, பஞ்ச பூத நிலை, தச வாயு நிலை, தச நாடி நிலை, பித்த சுர நாடி, சன்னி நாடி, அசாத்திய சுரம், வாத, பித்த, சேத்தும நாடி, வியாதி வரும் நாடி நிலை, அதிசார நாடி மற்றும் சுர நோய் நாடி பற்றி கூறுகிறது
நூல் 3- சுர நூல் என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல், 44 முதல் 54 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளை கொண்டது; இது முழுமையானது இல்லை.இந்நூல் பல்வேறு சுரங்களை பற்றி விளக்குகிறது.இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள சுரங்களின் பெயர்கள் : வாத சுரம், பித்த சுரம், சிலேற்பன சுரம், தோஷ சுரம், அஸ்தி சுரம், அதிசார சுரம், பூத சுரம், சீத சுரம், சன்னி பாத சுரம் ஆகும்
நூல் 4- சன்னி நூல் என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல், 55 முதல் 64 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளை கொண்டது; இது முழுமையானது இல்லை.இந்நூல் பல சன்னி வகைகளை விளக்குகிறது.இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள சன்னிகளின் பெயர்கள் : சந்திக சன்னி, தாந்திரிக சன்னி, கர்ணிக சன்னி, ருத்திராங்க சன்னி, அந்தக சன்னி, விஷ சன்னி, சீதாங்க சன்னி ஆகும்
நூல் 5- வாத நிதானம் என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல், 65 முதல் 89 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளை கொண்டது; இது முழுமையானது ஆகும்.இந்நூல் பல வாத நோய்களை பற்றி விளக்குகிறது.இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள வாதங்களின் பெயர்கள் : கரதம்ப வாதம், பூசு வாதம், காளாஞ்ச வாதம், நரிதலை வாதம், கூனி வாதம், செவி வாதம், பக்க வாதம், காரி வாதம், அசாத்திய வாதம், தணு வாதம், குடல் வாதம், கபால வாதம்ஆகும்
நூல் 6 - இந்நூலில் 18 ஓலைகள் உள்ளன.இந்நூல் மருந்து செய்முறைகள் பற்றி விரிவாக கூறுகிறது.சில நோய் நிலைகளுக்கான மருந்துகள் கூறப்பட்டுள்ளன, அந்நோய்கள் பெயர்கள் : அக்கினி பற்பம், மகோதரம், நீராம்பல், பிளவை, பவுத்திரம், மேகம், பிரமேகம் ஆகும்

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 31,1cm x 3,7cm. The manuscript is lightly damaged by larvae from place to place; some leaves are partly broken. The text 1 is numbered in Tamil and in Arab from 1 to 29, the leaves 4 to 10 are missing. The text 2 is numbered in Tamil and in Arab from 1 to 43; it is incomplete. The text 3 is numbered in Tamil and in Arab from 44 to 54; it is incomplete. The text 4 is numbered in Tamil and in Arab from 55 to 64; it is incomplete. The text 5 is numbered in Tamil and in Arab from 65 to 89; it is complete. Lastly, the text 6 is numbered in Tamil and in Arab from 90 to 108; it is also complete.
The manuscript contains 132 palm leaves of 12 to 14 lines per leaf, with two wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The manuscript belonged to Mohana Raj's grandfather, Vēlāyutaṉ vaittiyar (1887/1965), a siddha practitioner who was president of the association ATSVS and taught when the college was founded by the association. He paid copyists to write manuscripts borrowed from siddha practitioners and collected some from his peers.

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS36

Extent of Digital Material

269 TIFF images; size of the file : 8,16 Gb.

Date Modified

2015-11-07

Key

eap810_000091

Reuse

License

Cite as

நூல் 1 : அகத்தியர்-150 நூல் 2 : நாடி நிலை நூல் 3 : சுர நூல் நூல் 4 : சன்னி நூல் நூல் 5 : வாத நிதானம் நூல் 6 : மருந்து செய்முறைகள், in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on February, 5th 2025, https://ifp.inist.fr/s/manuscripts/item/369411