நூல் 1 : சிகப்பு நிதானம் நூல் 2 : பால வாத நிதானம் நூல் 3 : பிரளி நிதானம் நூல் 4 : உள் சிகப்பு நிதானம்

Metadata

License

Alternative Title

Text 1 : Cikappu Nitāṉam
Text 2 : Pāla Vāta Nitāṉam
Text 3 : Piraḷi Nitāṉam
Text 4 : Uḷ Cikappu Nitāṉam

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

Begining of 20th century.

Era

20th century CE

Language

Script

Scribe

The name of the writer mentioned in the manuscript is Yokannan Acan (Yōkāṉṉāṉ Ācāṉ)

Description

The manuscript, made of 71 palm leaves, is composed of four complete texts, written in verses, concerning child diseases. The first leaf, not numbered, indicates the name of the 1st and 3rd texts, and presents a short invocation addressed to the guru (the master from whom the practitioner acquired his/her knowledge). Despite the leaves are very infested by fungus, the reading is not affected.
Text 1- The text, entitled Cikappu Nitāṉam, is formed by palm leaves numbered from 1 to 21. It concerns the nosological category called cikappu which is particularised by red patches on the skin. The different types of cikappu nōy which are described in this text, in terms of aetiology, diagnosis and treatment are : nal cikappu, kontaḷa cikappu, vikāri cikappu, uṟpaṉa cikappu, cantira cikappu, caṉṉi cikappu, uṇakkal cikappu, karuñcāti cikappu, talaiyāri cikappu, poṉṉi cikappu, tāka cikappu and ēṟucakkara cikappu.
Text 2- The text, Pāla Vāta Nitāṉam, comprises palm leaves numbered from 22 to 33, on which are described aetiology, clinical features and treatment of vāta diseases, among them : akkiṉi vātam, mūla vātam, vitai vātam, uṇakkal vātam, poruttu vātam, aticāra vātam and mēl mūccu vātam.
Text 3- The text, entitled Piraḷi Nitāṉam, is formed by palm leaves numbered from 34 to 54 (recto), which describe aetiology, clinical features and treatment of piraḷi diseases (convulsions). The diseases of this category which as mentioned in this text are : vāyu piraḷi, akkiṉi piraḷi, paṇam piraḷi, nīr piraḷi, muṟukku piraḷi , tīrai piraḷi, viṣa piraḷi, aticāra piraḷi, vimalakaṉ piraḷi, mukkal piraḷi, iḷaippu piraḷi, vikkal piraḷi and naṭukkal piraḷi.
Text 4- The text, entitled Uḷ Cikappu Nitāṉam, comprises 14 palm leaves numbered from 54 (verso) to 67. It describes aetiology, clinical features and treatment of a nosological type called uḷ cikappu, characterized by redness of the skin. The diseases which are explored are : ratta varṇaṉ cikappu, kōḻipūvaṉ cikappu, māri cikappu, araṇaivālaṉ cikappu, ceṅkāmāri cikappu, vilvariyaṉ cikappu, nākaṉ cikappu and vaṟṇa cikappu.

Description in Tamil

71 ஓலைகளை கொண்ட இந்த சுவடி 4 நூல்களை உடையது.இவை விருத்த வடிவில் எழுதப்பட்ட பாலர் நோய்களை பற்றி விளக்கும் நூலாகும்.முதல் ஓலையில் எண் இல்லை, அதில் முதல் மற்றும் மூன்றாவது நூல்களின் பெயரை பற்றிய குறிப்பு உள்ளது, மேலும் குரு வணக்கத்தை பற்றிய குறிப்பும் உள்ளது.இந்த ஓலைகள் கறையானால் மிகவும் அறிக்கப்பட்டிருந்தாலும் படிக்கச் கூடிய நிலையில் உள்ளது
நூல் 1- சிகப்பு நிதானம் என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல், 1 முதல் 21 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளால் ஆனது.இது சிகப்பு நோயின் பிரிவுகளை பற்றி கூறுகிறது.இந்நோயின் வகைகள், குறிகுணம் மற்றும் மருத்துவம் பற்றி விரிவாக கூறப்பட்டுள்ளது.இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள சிகப்பு நோயின் வகைகள் : நல் சிகப்பு, கொந்தள சிகப்பு, விகாரி சிகப்பு, உற்பன சிகப்பு, சந்திர சிகப்பு, சன்னி சிகப்பு, உணக்கல் சிகப்பு, கருஞ்சாதி சிகப்பு, தலையாரி சிகப்பு, பொன்னி சிகப்பு, தாக சிகப்பு, ஏறுசக்கர சிகப்பு ஆகும்
நூல் 2- பால வாத நிதானம் என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல், 22 முதல் 33 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளால் ஆனது, அதில் வாத நோயின் நோய் வரும் வழி, அதன் குறிகுணங்கள் மற்றும் வாத நோயின் மருத்துவம் பற்றி விளக்கி அதில் : அக்கினி வாதம், மூல வாதம், விதை வாதம், உணக்கல் வாதம், பொருத்து வாதம், அதிசார வாதம் மற்றும் மேல் மூச்சு வாதமாகும்
நூல் 3- பிரளி நிதானம் என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல், 34 முதல் 54 (முன்பக்கம்), வரை எண் கொண்ட ஓலைகளால் ஆனது, அதில் பிரளி நோயின் நோய் வரும் வழி, அதன் குறிகுணங்கள் மற்றும் பிரளி நோயின் மருத்துவம் பற்றி விளக்குகிறது. இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள பிரளி நோயின் வகைகள் : வாயு பிரளி, அக்கினி பிரளி, பணம் பிரளி, நீர் பிரளி, முறுக்கு பிரளி, தீரை பிரளி, விஷ பிரளி, அதிசார பிரளி, விமலகன் பிரளி, முக்கல் பிரளி, இளைப்பு பிரளி, விக்கல் பிரளி மற்றும் நடுக்கல் பிரளியாகும்
நூல் 4- உள்சிகப்பு நிதானம் என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல், 54 (பின்பக்கம்) முதல் 67 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளால் ஆனது.இந்த நூல் குழந்தைகளுக்கு தோன்றும் உள் சிகப்பு நோயை பற்றி விளக்குகிறது.இந்நோயின் வகைகள், குறிகுணம் மற்றும் மருத்துவம் பற்றி விரிவாக கூறப்பட்டுள்ளது.இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள உள் சிகப்பு நோயின் வகைகள் : ரத்த வர்ணன் சிகப்பு, கோழிபூவன் சிகப்பு, மாரி சிகப்பு, அரணைவாலன் சிகப்பு, செங்காமாரி சிகப்பு, வில்வரியன் சிகப்பு, நாகன் சிகப்பு மற்றும் வர்ண சிகப்பு ஆகும்

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 22,8cm x 3,2cm. The manuscript is in good condition despite it is very affected by fungus. The text 1, numbered in Tamil and in Arab from 1 to 21, is complete. The text 2, numbered in Tamil and in Arab from 22 to 33, is incomplete. The text 3, numbered in Tamil and in Arab from 34 to 54 recto, is icomplete. The text 4, numbered in Tamil and in Arab from 54 verso to 67, is also complete.
The manuscript contains 71 palm leaves of 12 to 14 lines per leaf, with two wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The name of the writer mentioned in the manuscript is Yokannan Acan (Yōkāṉṉāṉ Ācāṉ) from the village of Kuzhikkottu. Mohana Raj acquired the manuscript, 10 years ago from Mr Vicēnti, both a teacher and a siddha practitioner, who resided in the village of Nadaikavu (Naṭaikkāvu, 5km from Muncirai).

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS37

Extent of Digital Material

147 TIFF images; size of the file : 4,46 Gb.

Date Modified

2016-10-02

Key

eap810_000092

Reuse

License

Cite as

நூல் 1 : சிகப்பு நிதானம் நூல் 2 : பால வாத நிதானம் நூல் 3 : பிரளி நிதானம் நூல் 4 : உள் சிகப்பு நிதானம், in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on February, 5th 2025, https://ifp.inist.fr/s/manuscripts/item/369412