நூல் 1 : சிகப்பு நிதானம் நூல் 2 : வாலை வாத நிதானம் நூல் 3 : பிரளி நிதானம் நூல் 4 : உள் சிகப்பு நிதானம்

Metadata

License

Alternative Title

Text 1 : Cikappu Nitāṉam
Text 2 : Vālai Vāta Nitāṉam
Text 3 : Piraḷi Nitāṉam
Text 4 : Uḷ Cikappu Nitāṉam

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

Begining of 20th century (information in the manuscript).

Era

20th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is formed of four texts written in verses and of two additional leaves. It is very fragile and darkened by infestation of fungus. The texts deal with diseases of children.
Text 1- The text, entitled Cikappu Nitāṉam, contains 21 palm leaves, it is complete. It describes cikappu nōykaḷ, diseases characterised by red patches on the body in term of names, typology, clinical features and treatment. The explored cikappu nōykaḷ are : nal cikappu, kontaḷa cikappu, vikāri cikappu, karuñcāti cikappu, uṟpaṉa cikappu, cantira cikappu, caṉṉi cikappu, uṇakkal cikappu, talaiyāri cikappu, cūriya cikappu, tāṭaka cikappu, piraḷi cikappu, ēṟucakkaṟa cikappu, iṟaṅku cakkaṟa cikappu, acāttiya cikappu, piṟanīr cikappu, maṅkica cikappu, retta cikappu, aṇal cikappu, koḷḷi cikappu, nel cikappu and kōḻi kaṇṇaṉ cikappu.
Text 2- The text, entitled Vālai Vāta Nitāṉam, consists in 10 palm leaves numbered from 21 to 31, it is complete. It describes a category of diseases caused by vāta imbalance (vālai vāta) in terms of names, nosography, diagnostic and treatment. It mentions cura vātam, akkiṉi vātam, mūla vātam and vitai vātam.
Text 3- The text, entitled Piraḷi Nitāṉam, is of 6 palm leaves numbered from 32 to 37; it is incomplete. It describes piraḷi nōykaḷ, convulsive diseases, in terms of names, nosography, diagnostic and treatment. It mentions : akkiṉi piraḷi, paccai piraḷi, araṇai vālaṉ piraḷi and muṟukku piraḷi.
Text 4- The text, entitled Uḷ Cikappu Nitāṉam, consists in 8 palm leaves numbered from 32 to 39; it is incomplete. It describes a type of cikappu nōykaḷ, red rashes on the skin called uḷ cikappu nōykaḷ, in terms of names, nosography, diagnostic and treatment. It mentions : koḻi pūvaṉ cikappu, māri cikappu, piraḷi cikappu, ceṅkāmāri cikappu and nākaṉ cikappu.
The two additional leaves concerns the treatment of asthma affecting children.

Description in Tamil

இந்த சுவடியில் 4 நூல்கள் உள்ளன.அவை விருத்தம் வடிவில் எழுதப்பட்டதாகும்.மேலும் இரண்டு ஓலைகளும் உள்ளன.இந்த ஓலைகள் பூஞ்சை காளானால் பாதிக்க பட்டு உள்ளதால் மிகவும் கறுப்பாக உள்ளன.இந்த சுவடி பாலர் நோய்களை பற்றியதாகும்.நூல் 1- சிகப்புநிதானம் என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல் 21 ஓலைகளை கொண்டது, இது முழுமையானது ஆகும்.இந்நூல் சிகப்பு நோய்களின் வகை, வகைகளின் பெயர், நோய் வர காரணம், குறிகுணம் மற்றும் மருந்து செய்முறைகள் பற்றி கூறுகிறது.இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள சிகப்பு நோய்களின் வகைகள் : நல் சிகப்பு, கொந்தள சிகப்பு, விகாரி சிகப்பு, கருஞ்சாதி சிகப்பு, உற்பன சிகப்பு, சந்திர சிகப்பு, சன்னி சிகப்பு, உணக்கல் சிகப்பு, தலையாரி சிகப்பு, சூரிய சிகப்பு, தாடக சிகப்பு, பிரளி சிகப்பு, ஏறுசக்கர சிகப்பு, இறங்கு சக்கர சிகப்பு, அசாத்திய சிகப்பு, பிறநீர் சிகப்பு, மாங்கிச சிகப்பு, ரெத்த சிகப்பு, அனல் சிகப்பு, கொல்லி சிகப்பு, நெல் சிகப்பு, கோழி கண்ணன் சிகப்பு ஆகும்.
நூல் 2- வாலை வாத நிதானம் என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல் 21 முதல் 31 வரை எண் கொண்ட 10 ஓலைகளை கொண்டது, இது முழுமையானது ஆகும்.இந்நூல் வாத நோய்களின் வகை, வகைகளின் பெயர், நோய் கணிப்பு மற்றும் மருந்து செய்முறைகள் பற்றி கூறுகிறது.இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள வாத நோய்களின் வகைகள் : சுர வாதம், அக்கினி வாதம், மூல வாதம், விதை வாதம் ஆகும்
நூல் 3- பிரளி நிதானம் என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல் 32 முதல் 37 வரை எண் கொண்ட 6 ஓலைகளை கொண்டது, இது முழுமையானது இல்லை.இந்நூல் பிரளி நோய்களின் வகை, வகைகளின் பெயர், நோய் கணிப்பு மற்றும் மருந்து செய்முறைகள் பற்றி கூறுகிறது.இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள பிரளி நோய்களின் வகைகள் : அக்கினி பிரளி, பச்சை பிரளி, அரணை வாலன் பிரளி, முறுக்கு பிரளி ஆகும்.
நூல் 4- உள் சிகப்பு நிதானம் என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல் 32 முதல் 39 வரை எண் கொண்ட 8 ஓலைகளை கொண்டது, இது முழுமையானது இல்லை.இந்நூல் உள் சிகப்பு நோய்களின் வகை, வகைகளின் பெயர், நோய் கணிப்பு மற்றும் மருந்து செய்முறைகள் பற்றி கூறுகிறது.இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள உள் சிகப்பு நோய்களின் வகைகள் : கோழி பூவன் சிகப்பு, மாரி சிகப்பு, பிரளி சிகப்பு, செங்காமாரி சிகப்பு, நாகன் சிகப்பு ஆகும்
இரண்டு தனி ஓலைகள் குழந்தைகளுக்கு உண்டாகும் இரைப்பு நோய்களின் மருத்துவம் பற்றி கூறுகிறது

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 26,0cm x 2,9cm. The 3 first texts are numbered from 1 to 39 in Tamil and Arab and the 4th from 32 to 39. The leaf numbered 3 is missing. There are also a blank leaf, two written leaves and 3 blank leaves placed at the end of the manuscript. The manuscript is very dark with many stains of fungus; it is very fragile.
The manuscript contains 50 palm leaves of 12 lines per leaf. It has no wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

Mohana Raj acquired the manuscript, 10 years ago from Mr Vicēnti, both a teacher and a siddha practitioner, who resided in the village of Nadaikavu (Naṭaikkāvu, 5km from Muncirai).

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS47

Extent of Digital Material

101 TIFF images; size of the file : 3,06 Gb.

Date Modified

2016-02-18

Key

eap810_000102

Reuse

License

Cite as

நூல் 1 : சிகப்பு நிதானம் நூல் 2 : வாலை வாத நிதானம் நூல் 3 : பிரளி நிதானம் நூல் 4 : உள் சிகப்பு நிதானம், in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on February, 5th 2025, https://ifp.inist.fr/s/manuscripts/item/369422