பஞ்ச சூத்திரம்- 500

Metadata

License

Alternative Title

Pañca Cūttiram – 500

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

13 November 1919.

Era

20th century CE

Calendar

Kollam calendar : 1094 Kārtikai 28

Language

Script

Description

The manuscript is composed of a text entitled ‘Pañca Cūttiram- 500’ by Akattiyar. The text, whose the palm leaves are numbered from 1 to 165, is complete. The leaves are very darkened by fungus infestation, making the reading difficult.
The text concerns the basic concepts of siddha medicine and physiology, esotericism and rituals, and formulation of medicines.
The basic concepts of siddha medicine are : the description of five elements (pañca pūta niṟai) and the 96 basic components (tattuvam). Regarding physiology, the texts describes the development of the embryo (kaṟppa uṟpatti), the body mass (tēka niṟai) and the features of hair follicles (rōma kāl niṟai).
The esoteric topics exposed concern the origin of the letters na-ma-ci-va-ya (aintu eḻuttu piṟanta vaḻi), the state of beatitude (kōṇu nilai), the eight tantric actions performed by people having obtained supernatural power (aṣṭa karmam), the ability to control the sea (kaṭal kaṭṭu), the ability to curse and ward off curse (cāpa varalāṟu, cāpa nivartti), the types of collyrium used in magic (pātāḷa mai, pārvai mai, urumāṟa mai), as well as the process to extract liquid mercury (vālai racam) by sublimation and to prepare bead of mercury (racamaṇi). A second set of esoteric subjects are related to meditation (tiyāṉam). The gods focused by meditation are : Kaṇapati (Sk. Ganapathi), Cupiramaṇiyaṉ (Sk. Subramaniya), Tēvatēvi (Sk. Devadevi), Pirammaṉ (Sk. Brahma), Viṣṉu, Ruttiraṉ (Sk. Rudra), Mūtēvi (goddess), Cuṭalai māṭaṉ (a god popular in the south of Tamil Nadu), Karṇa Yaṭṣi (Sk. Karṇa Yakṣi ; consort of Yakṣa, guardian), as well as Ceṉāpati and Carva ciṉṉu, two not identified gods. The text explains also how to control the tongue (nāvaṭakkam). It describes the astral signs according the day, the star and the dominant element at birth (pūta paṭci, naṭcattira paṭci, pūrva paṭci), and provides the method of performing the rituals of hōma, method of construction of the place for performing hōma (yāka cālai kaṭṭum muṟai).
The formulations of medicines mentioned in this text are composed of medicated oils (tailam) : Taca mūlāti tailam, Aṣṭa kanta tailam, Cantaṉāti tailam, Vilvāti tailam, Kumari tailam, Cāmpirāṇi tailam, Kēcari tailam, Aiṅkōla tailam, Tumpi tailam and Vāta raca tailam; of a medicated ghī : Taca mūla kiṟutam; of a electuary : Tirikaṭuku lēkiyam; of calcinated medicinal products (paṟpam) : Maṇṭūra paṟpam, Veṅkāra paṟpam and Tāḷaka paṟpam; and of pills (kuḷikai) : Piṟāṇa Cakkara kuḷikai, Pañcāṭcara kuḷikai, Pūta vairavaṉ kuḷikai, Navarattiṉāti kuḷikai and Mataṉa kāmēsvari kuḷikai.

Description in Tamil

இந்த சுவடியில் அகத்தியர் இயற்றிய பஞ்ச சூத்திரம்- 500 என்னும் நூல் உள்ளது.1 முதல் 165 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளை உடைய இந்நூல் ஒரு முழுமையான நூலாகும்.இந்த நூலில் உள்ள சுவடிகள் பூஞ்சையால் மிகவும் பாதிக்க பட்டு கருமை நிறம் அடைந்து உள்ளதால் படிப்பதற்கு மிகவும் சிரமமாக உள்ளது.
இந்நூல் சித்த மருத்துவத்தின் தத்துவம், உடல் தத்துவம், வழிபாட்டு முறைகள், மருந்து செய்முறைகளை பற்றி விளக்குகிறது.
சித்த மருத்துவத்தை பற்றி உள்ள விளக்கம் : பஞ்ச பூத நிறை, 96 தத்துவம், கற்ப்ப உற்பத்தி, தேக நிறை, ரோம கால் நிறை ஆகும்.
மாந்திரீகத்தை பற்றி கூறப்பட்டுள்ள தகவல்கள் : ஐந்து எழுத்து பிறந்த வழி, கோணு நிலை, அஷ்ட கர்மம், கடல் கட்டு, சாப வரலாறு, சாப நிவர்த்தி, பாதாள மை, பார்வை மை, உருமாற மை, வாலை ரசம், ரசமணி பற்றியும் விளக்குகிறது.
தியான முறைகளை பற்றி உள்ள தகவல்கள் : கணபதி தியானம், சுப்ரமணிய தியானம், தேவதேவி தியானம், பிரம்ம தியானம், விஷ்ணு தியானம், ருத்திரன் தியானம், மூதேவி தியானம், சுடலை மாட தியானம், கர்ண யட்சி தியானம், சர்வ சின்னு தியானம், சேனாபதி தியானம் ஆகும்.மேலும், நாவடக்கம், பூத பட்சி, நட்சத்திர பட்சி, பூர்வ பட்சி, ஹோம முறை, யாக சாலை கட்டும் முறை பற்றியும் விளக்குகிறது.
இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள மருந்துகளின் பெயர்கள் :
தைல வகைகள் : தச மூலாதி தைலம், அஷ்ட கந்த தைலம், சந்தனாதி தைலம், வில்வாதி தைலம், குமரி தைலம், சாம்பிராணி தைலம், கேசரி தைலம், ஐங்கோல தைலம், தும்பி தைலம் மற்றும் வாத ரச தைலம்.
கிருதம் வகைகள் : தச மூல கிருதம்
லேகிய வகைகள் : திரிகடுகு லேகியம்
பற்ப்ப வகைகள் : மண்டூர பற்பம், வெங்கார பற்பம் மற்றும் தாளக பற்பம்
குளிகை வகைகள் : பிராண சக்கர குளிகை, பஞ்சாட்சர குளிகை, பூத வைரவன் குளிகை, நவரத்தனாதி குளிகை மற்றும் மதன காமேஸ்வரி குளிகை

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 34,0cm x 3,1cm. The palm leaves of the text are numbered in Tamil and Arab from 1 to 165. Two leaves, 118 and 119 are broken. The manuscript is extremely darkened by fungus infestation, making the reading of the text difficult.
The manuscript contains 166 palm leaves of 12 lines per leaf, with two wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The manuscript belonged to Mohana Raj's grandfather, Vēlāyutaṉ vaittiyar (1887/1965), a siddha practitioner who was president of the association ATSVS and taught when the college was founded by the association. He paid copyists to write manuscripts borrowed from siddha practitioners and collected some from his peers.

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS63

Extent of Digital Material

337 TIFF images; size of the file : 10,2 Gb.

Date Modified

2016-02-28

Key

eap810_000118

Reuse

License

Cite as

பஞ்ச சூத்திரம்- 500, in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on September, 10th 2025, https://ifp.inist.fr/s/manuscripts/item/369438