தலைப்பு இல்லை (மருந்து செய்முறைகள்)
Access Full Text
Alternative Title
No title (preparation of medicines)
Content Type
Manuscript
Text
Type of Text
Verses
Date of Original Material
Beginning of 20th century.
Era
20th century CE
Language
Script
Description
The manuscript comprises two palm leaves, the first mentioning the name of the previous owner of the manuscript, Cu. Pākiya Nāṭāṉ Vaittiyar, and the second, a salutation to Ganesha, and a text, incomplete, composed of palm leaves numbered from 1 to 60 and of blank leaves numbered from 62 to 65. The manuscript, made of leaves from Corypha umbraculifera is in excellent condition; the leaves are however darkened and one of them is broken.
The text describes formulations to prepare medicines and informs the medicinal plants (mūlikai) they include as well as diseases that some of the medicines treat. The formulations concern :
Decoctions : Mūtaṇṭa kaṣāyam.
Medicated oils : Cantaṉāti eṇṇey and Ayaṉa vilvāti eṇṇey; Muṭṭai tailam and Taca mūla tailam as well as an oil (eṇṇey) for treating sinusitis (pīnicam).
Dried plant powders : Kōḻi cūraṇam, Cīraka cūraṇam, Paṭṭaicūraṇam, Iñci cūraṇam and Civātai cūraṇam, as well a dried plant powder (poṭi) to treat flatus (vāyu).
Medicated ghī : Kukkil kirutam; Cukku ney.
Electuaries : Tēṅkāi lēkiyam, Kōmūttira lēkiyam and Kōtumai lēkiyam.
Pills : Miruttuvāti kuḷikai and Mānta kuḷikai; Āṉanta pairavaṉ māttirai, Elāti māttirai and Akkiṉi kumāraṉ māttirai; Viṣṇu cakkaram, as well as pills (kuḷikai) for treating diarrhoea (vayiṟṟaḻaccal) and fever (curam).
Wax-like medicines : Iñci kuḻampu, Cātiliṅka kuḻampu and Akattiyar kuḻampu.
Calcined white medicines prepared from metals and minerals : Uppu paṟpam, Nāka paṟpam, Aritāra paṟpam, Pāṣāṇa paṟpam, Keruṭapaccai paṟpam, Porikāra paṟpam, Navācāra paṟpam, Kalnār paṟpam, Liṅka paṟpam, Cavukkāra paṟpam, Kantaka paṟpam, Tāmira paṟpam, Veḷḷi paṟpam, Lōka paṟpam, Kānta paṟpam, Vaṅka paṟpam and Aritāra paṟpam; Aritāra veḷḷai.
Calcined red medicines prepared from metals and minerals : Apraka centūram, Kānta centūram, Pañcalōka centūram, Tāmira paṟpa centūram, Raca centūram, Veṭiyuppu centūram
Cāttirapēti centūram and Aritāra centūram; Pūraṇa cantrōtayam.
Medicines based on mercury : Nīlakaṇṭa vālai.
A medicine (maruntu) to treat rat bites (eli kaṭi) and a black paste used as a eye liner (mai) to counteract poisoning (viṣam).
Description in Tamil
இந்த சுவடி, இரண்டு ஓலைகள் முதல் ஓலை இந்த சுவடியின் முந்தைய சொந்தக்காரரின் பெயரான சு.பாக்கிய நாதன் வைத்தியர் என்பதையும், இரண்டாவது சுவடி கணேசனுக்கு இறை வணக்கத்தையும் மற்றும் 1 முதல் 60 வரை எண் கொண்ட ஓலை, மற்றும் 62 முதல் 65 வரை எண் கொண்ட வெற்று ஓலைகளையும் கொண்ட ஒரு முழுமை இல்லா நூலையும் கொண்டது.குடை பனை ஓலையால் ஆன இந்த சுவடியின் ஓலைகள் மிகவும் நல்ல நிலையில் உள்ளது.எனினும் இதன் ஓலைகள் கருமை நிறம் அடைந்தும் மற்றும் ஒரு ஓலை உடைந்தும் உள்ளது.
இந்த நூல் மருந்து செய்முறைகள் பற்றி விளக்கி மற்றும் சில மூலிகைகள் பற்றி குறிப்பிட்டு இந்த மருந்துகள் குணமாக்கும் சில நோய்கள் பற்றி கூறுகிறது.இதில் உள்ள மருந்துகள் :
கஷாயம் : மூதண்ட கஷாயம்
எண்ணெய் : சந்தனாதி எண்ணெய் மற்றும் அயன வில்வாதி எண்ணெய்; முட்டை தைலம் மற்றும் தச மூல தைலம் மற்றும் பீனிசத்திற்கு எண்ணெய்
சூரணங்கள் : கோழி சூரணம், சீரக சூரணம், பட்டை சூரணம், இஞ்சி சூரணம் மற்றும் சிவதை சூரணம், மேலும் வாயுக்கு பொடி ஆகும்.
நெய் : குக்கில் கிருதம்; சுக்கு நெய்
லேகியம் : கோமூத்திர லேகியம் மற்றும் கோதுமை லேகியம்
மாத்திரை : மிருத்துவாதி குளிகை மற்றும் மாந்த குளிகை;ஆனந்த பைரவன் மாத்திரை, ஏலாதி மாத்திரை மற்றும் அக்கினி குமாரன் மாத்திரை; விஷ்ணு சக்கரம், மேலும் வயிற்றழச்சல் மற்றும் சுரத்திற்கு குளிகை
குழம்பு : இஞ்சி குழம்பு, சாதிலிங்க குழம்பு மற்றும் அகத்தியர் குழம்பு
பற்பம் : உப்பு பற்பம், நாக பற்பம், அரிதார பற்பம், பாஷாண பற்பம், கெருட பச்சை பற்பம், பொரிகார பற்பம், நவாசார பற்பம், கல்நார் பற்பம், லிங்க பற்பம், சவுக்கார பற்பம், கந்தக பற்பம், தாமிர பற்பம், வெள்ளி பற்பம், லோக பற்பம், காந்த பற்பம், வங்க பற்பம் மற்றும் அரிதார பற்பம்; அரிதார வெள்ளை
செந்தூரம் : அப்ரக செந்தூரம், காந்த செந்தூரம், பஞ்சலோக செந்தூரம், தாமிர பற்ப செந்தூரம், ரச செந்தூரம், வெடியுப்பு செந்தூரம், சாத்திரபேதி செந்தூரம் மற்றும் அரிதார செந்தூரம்; பூர்ண சந்திரோதயம்
ரசம் சேர்ந்த மருந்துகள் : நீலகண்ட வாலை
எலிக்கடிக்கு மருந்து மற்றும் விஷத்திற்கு அஞ்சனம்
Extent and Format of Original Material
Size of the manuscript : 19.3cm x 4.3cm. The text contains palm leaves of Corypha umbraculifera numbered from 1 to 60 in Tamil and Arab, 5 blank leaves numbered from 62 to 65 and 3 leaves placed at the beginning of the text : the 1st is blank, the 2nd presents the name of the first owner, and the 3rd, a salutation to Ganeṣa. The manuscript is in excellent condition; the leaves are however darkened and one of them is broken.
The manuscript contains 68 palm leaves of 26 to 28 lines per leaf. It has no wooden boards.
System of Arrangement
No arrangement
Collection Name
Contributor
G. Raja Sekar (Owner of the original material)
Location of Original Material
G. Raja Sekar
Custodial History
The manuscript belongs to Dr. G. Raja Sekar, an institutional siddha practitioner residing at Vettuvenni, a quarter of Marthandam, Kanniyakumari district.
Series Name
Manuscripts from Kanniyakumari District (KK) [G. Raja Sekar Collection]
Series Number
Series 1 : R.Sekar_KK
Level
File
EAP Project Number
EAP 810
Reference
EAP810_R.Sekar_KK_MSS4
Extent of Digital Material
137 TIFF images; size of the file : 4,15 Gb.
Date Modified
2017-02-21
Key
eap810_000247
Reuse
License
Cite as
தலைப்பு இல்லை (மருந்து செய்முறைகள்),
in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry,
Manuscripts of Siddha Medicine,
consulted on September, 11th 2025, https://ifp.inist.fr/s/manuscripts/item/369567