அனுபவ வைத்தியம்

Metadata

License

Alternative Title

Aṉupava Vaittiyam

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Prose
Verses

Date of Original Material

19th century.

Era

19th century CE

Calendar

Tamil year : Vikrita Month : Pankuṉi, 13th Star : Uttaram

Language

Script

Description

The manuscript is composed of a text, written in verses (the 8 first leaves) and prose, containing palm leaves numbered from 1 to 313. Numerous leaves are missing : between the leaves 131 and 313, only 37 leaves are present. The condition of the manuscript is excellent. The text contains numerous spelling mistakes.
The text, entitled Aṉupava Vaittiyam, deals predominantly with embryology (piṇṭa uṟpatti paṭalam) including the development of the fetus (catai vaḷartal) and two types of infertility (alakai malaṭu and puḻumēl malaṭu), and with women's diseases during pregnancy, fetus' diseases occuring from its creation to its birth and children's diseases.
The text presents several chapters in which various medical subjects are developed. The eight methods for diagnosing a disease (aṣṭa vita pariṭcai) are described, among them, the examination of skin (cāpa laṭcaṇam), eye (nayaṉa laṭcaṇam), and pulse (nāṭi laṭcaṇam). Concerning the diagnosis from pulse, the text documents the appropriate places to examine the pulses (nāṭi stāṉaṅkaḷ), and defines the pulses vāta, cilēttuma, kuru nāṭi (pulsation between vāta and pitta), and tonta nāṭi (combination of the three pulses), the combination vāta-kūru, pitta-kūru and cilēttuma- kūru, and ten types of pulse (taca nāṭikal)
The diseases of the fetus and the infant described in the text are : 18 types of growth (kiranti); oliguria (ciṟunīr kaṭṭu); types of diseases caused by infestation/ infection (tōṣa kuṇam) among them veṇpuḷḷi tōṣam, nīr puḷḷi tōṣam, tērai tōṣam, paṭci tōṣam and cakala tōṣam; types of indigestion (māntam) among them uḷmāntam, nīr māntam, viṣa māntam, pāl māntam, ceri māntam, kaṭṭu māntam, talai māntam, cuḻi māntam, vīccu māntam, mukku māntam, vāl māntam, acāttiya māntam, kaṇai māntam; atrophy in children due to rickets (nīr kaṇai and uḷmāntai kaṇai); and types of eczema (karappāṉ) among them viṣa vāta karappāṉ, pitta karappāṉ, vāta karappāṉ , ceṅkarappāṉ, karuṅkarappāṉ, cūlai karappāṉ, uḷ karappāṉ, pāl karappāṉ, vaṟaṭci karappāṉ and ari karappāṉ for which a medicated oil (eṇṇey) is recommended for its efficacy to cure 18 types of eczema.
The text provides information on an oil to nourish the embryo (Karu vaḷarkum eṇṇey) and a medicinal product to enhance lactation (Pāl curakka).

Description in Tamil

இந்த சுவடியில் 1 முதல் 313 வரை எண் கொண்ட விருத்தம் (எட்டாவது ஓலை) வடிவில் எழுதப்பட்ட நூல் உள்ளது. நிறைய ஓலைகள் காணவில்லை.131 முதல் 313 வரை உள்ள ஓலைகளில் 37 ஓலைகள் மட்டுமே காணப்படுகிறது.இது மிகவும் நல்ல நிலையில் உள்ள ஒரு சுவடியாகும்.இந்த சுவடியில் நிறைய எழுது பிழைகள் உள்ளன.
அனுபவ வைத்தியம் என்னும் இந்நூல் பிண்ட உற்பத்தி படலம், கருக்குழியில் சதை வளர்தல், அலகை மலடு, புழுமேல் மலடு, கெற்பத்தில் தோன்றும் நோய்கள், கற்ப உற்பத்தி முதல் குழந்தைக்கு தோன்றும் நோய், குழந்தைகளுக்கு வரும் நோய் விபரம் பற்றி கூறுகிறது.
இந்நூல் படலம் படலமாக பிரிக்க பட்டு பல்வேறு தலைப்புகளை பற்றி கூறுகிறது.அவை அஷ்ட வித பரீட்சை, சாப லட்சணம், நயன லட்சணம், நாடி லட்சணம்.நாடி ஸ்தானங்கள், வாத, சிலேத்தும, தொந்த , குரு நாடிகளின் குணம், வாத-கூறு, பித்த-கூறு, சிலேத்தும -கூறு, தசநாடி பற்றி கூறுகிறது.
இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள குழந்தைகளுக்கு தோன்றும் நோய்கள் : 18 வகை கிரந்தி; சிறுநீர் கட்டு; தோஷ குணம் : வெண்புள்ளி தோஷம், நீர் புள்ளி தோஷம், தேரை தோஷம், பட்சி தோஷம் மற்றும் சகல தோஷம்; மாந்த வகைகள் : உள்மாந்தம், நீர் மாந்தம், விஷ மாந்தம், பால் மாந்தம், செரி மாந்தம், கட்டு மாந்தம், தலை மாந்தம், சுழி மாந்தம், வீச்சு மாந்தம், முக்கு மாந்தம், வால் மாந்தம், அசாத்திய மாந்தம் மற்றும் கணை மாந்தம்; கணை வகைகள் : நீர் கணை மற்றும் உள்மாந்தை கணை கரப்பான் வகைகள் : விஷ வாத கரப்பான், பித்த கரப்பான், வாத கரப்பான், செங் கரப்பான், கருங் கரப்பான், சூலை கரப்பான், உள் கரப்பான், பால் கரப்பான், வறட்சி கரப்பான் மற்றும் அரி கரப்பான், கரப்பான் 18கும் எண்ணெய்.மேலும் கரு வளர்க்கும் எண்ணெய் பால் சுரக்க மருந்து போன்றவையும் கூறப்பட்டுள்ளன

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 31.5cm x 4.0cm. The palm leaves of the text are numbered in Tamil from 1 to 313. Numerous leaves are missing between 131 and 313.The condition of the manuscript is excellent; there is some small stains of fungus and the leaf 103 is broken.
The manuscript contains 166 palm leaves of 18 lines per leaf, with two wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Contributor

Annamalai Sugumaran (Owner of the original material)

Location of Original Material

Annamalai Sugumaran, Pondicherry

Custodial History

The manuscript was collected by Mr Annamalai Sugumaran from J. Srinivasan who belongs to a family of traditional siddha practitioners. J. Srinivasan has not continued his family practice. He resides at Bodinayakanur in Teni district.

Series Name

Manuscripts from Teni District (TE) [Annamalai Sugumaran Collection]

Series Number

Series 1 : Sugumar_TE

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Sugumar_TE_MSS3

Extent of Digital Material

337 TIFF images; size of the file : 10,2Gb.

Date Modified

2016-04-13/14

Key

eap810_000292

Reuse

License

Cite as

அனுபவ வைத்தியம், in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on September, 10th 2025, https://ifp.inist.fr/s/manuscripts/item/369612